Qualified Remodeler Magazine

OCT 2013

Qualified Remodeler helps independent remodeling firms to survive, become more professional and more profitable by providing must-have business information, namely best business practices, new product information and timely design ideas.

Issue link: http://qualifiedremodeler.epubxp.com/i/188337

Contents of this Issue

Navigation

Page 27 of 59

PROJECTS: Master Design Awards GOLD Residential Specialty ARCHITECTURAL RESOURCE, ANN ARBOR, MICH., ARCHITECTURALRESOURCE.COM The existing stairway leading to the Craftsman bungalow's lower level violated codes and posed danger. It was too narrow, didn't have sufficient head height clearance at the bottom, and the kitchen entry door swung across the stair flight, among other problems. The design provided a more centrally located, readily accessible, open and architecturally appealing feature stairway to the lower level while paying homage to the home's historic architectural style. The design opened up to the remainder of the home with an interior halfheight wall opening to the adjacent dining room, and an offset foundation wall creates a display shelf. The design approach also resulted in less square footage while improving the functionality and aesthetics of the home. SILVER: Silent Rivers Design + Build, Clive, Iowa, silentrivers.com BRONZE: The Wills Co., Nashville, Tenn., willscompany.com Beth Singer Photographer GOLD Finished Basement TREHUS BUILDERS, MINNEAPOLIS, TREHUS.BIZ This finished basement includes a family room, bath, laundry room, artist's studio/guest bedroom and a new stairway to replace the previous 29-in.-wide version. The remodel used as much existing structural and mechanical work as possible. A sitting room half a flight down was opened and used to create a generous staircase downstairs. The existing plumbing stack was kept in place and a bathroom was built around it. The studio and guestroom was built adjacent to the bath to take advantage of the lower grade to install an egress window to let northern light in. A non-bearing wall was removed to create storage space, a mechanical room built around the existing furnace and boiler, and the existing nook was enlarged to transform into the laundry room. A barn door offers privacy or can be opened so the studio space and family room are open. The door was custom-built on-site from two layers of MDF plywood. SILVER: Finished Basement Co., Maple Grove, Minn., finishedbasement.com Brit Amundson 28 October 2013 QR ForResidentialPros.com

Articles in this issue

Links on this page

Archives of this issue

view archives of Qualified Remodeler Magazine - OCT 2013